Najpyszniejszy placek z jabłkami

    Najpyszniejszy placek z jabłkami

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To wspaniałe ciasto bardzo łatwo się piecze. Biszkopt ma lekko cytrynowy smak, a na wierzchu są jabłka. Podawać z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 100 g stopionego masła
    • 125 g cukru
    • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • skórka i sok z 1 cytryny
    • 150 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3-4 jabłka (w zależności od wielkości)
    • cukier do posypania
    • mąka do posypania blachy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
    2. Białka ubić na sztywno, przykryć i wstawić do lodówki.
    3. Utrzeć żółtka z cukrem, a następnie wmieszać masło, sok cytrynowy i skórkę cytrynową. Miksować, aż ciasto będzie lekkie i puszyste.
    4. Do osobnej miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać.
    5. Do żółtek dodać mąkę i ubite białka i wymieszać całość dobrze łyżką. Przelać ciasto do blachy i wygładzić wierzch.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    7. Jabłka obrać i przeciąć w poprzek na pół. Wydrążyć gniazda nasienne i ponacinać jabłka jakby w plasterki, ale nie do samego końca, tak, aby plasterki trzymały się razem.
    8. Delikatnie rozchylić plasterki jabłek i ułożyć jabłka na cieście. Posypać cukrem i piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis