Gulasz po szwajcarsku

    Gulasz po szwajcarsku

    14polubień
    2godz.40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pożywny gulasz z wołowiną, który pochodzi z Berna w Szwajcarii. Jest w nim mnóstwo mięsa, warzyw i ziemniaków. Smakuje nawet lepiej na drugi dzień (nawet jeśli już większość została zjedzona!).

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g wołowiny na gulasz
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 łyżka smalcu wołowego lub oliwy z oliwek
    • 100 g pancetty pokrojonej w kostkę
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2-3 marchewki, pokrojone na małe kawałki
    • 1 mały kawałek selera, pokrojonego na małe kawałki
    • 1 por pokrojony w plastry
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 500 ml bulionu wołowego
    • 4-5 ziemniaków
    • 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Wołowinę oprószyć solą i pieprzem. W patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć wołowinę z każdej strony (być może trzeba ją będzie smażyć partiami, żeby się zmieściła na patelni). Dodać boczek, cebulę, marchew, seler i por i smażyć przez kilka minut. Lekko doprawić solą i pieprzem, posypać mąką i dodać koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać i wlać połowę bulionu. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny.
    2. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę takiej wielkości, jak kawałki mięsa. Dodać do wołowiny wraz z resztą bulionu. Gotować jeszcze przez 30 minut. Gotowy gulasz posypać natką pietruszki.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    GrzegorzParfieniuk-Kacejko
    4

    Przepis całkiem niezły aczkolwiek robiąc to danie jeśli macie zwykły garnek to będzie przywierało wam do dna, w punkcie 1 napisane było aby posypać wszystko mąką i dodać koncentrat uzyskujemy zagęszczona konsystencję która caly czas sie przypala. Moja rada, najpierw podduście w tym bulionie wszystko, a na koniec zagęśćcie, lecz jeśli macie garnek teflonowy to po problemie. Smacznego. - 05 lut 2013

    EwaKisiel
    autor:
    0

    Właśnie dziś robię no myślę że będzie smakować wygląda pysznie - 29 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis