Bardzo orzechowe ciasteczka

    (9)
    1 godz. 40 min

    Te małe ciasteczka wyglądają trochę jak kanapki z chleba razowego. Na ciasteczkach z orzechami laskowymi rozprowadza się polewę rumową i dekoruje posiekanymi pistacjami.


    Zrobione przez 11 osób

    Składniki
    ilość porcji: 80 

    • Ciastka
    • 100 g mąki pszennej
    • 165 g zmielonych orzechów laskowych
    • 125 g cukru
    • 100 g masła
    • 2 łyżki kakao
    • 1 jajko
    • Polewa
    • 125 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • rum lub sok cytrynowy
    • posiekane pistacje

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Wszystkie składniki na ciastka wyrobić na gładkie ciasto. Formować owalne wałeczki o grubości 5 cm, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 150 C. Pokroić wałeczki na plasterki grubości 0,5 cm, ułożyć na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i piec przez około 20 minut.
    3. Zdjąć ciastka z blachy i ostudzić na metalowej kratce.
    4. Polewa: wymieszać cukier puder z żółtkiem i rumem lub sokiem cytrynowym. Nakładać łyżeczką na ciasteczka, tworząc kółko, a następnie posypać pistacjami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (9)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis