Gazpacho na lato

    Gazpacho na lato

    17polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo gazpacho, ale nie martw się - ta zupa jest tak pyszna, że w mig wszystko zniknie! To jedno z moich ulubionych dań na imprezy latem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 6 dużych, bardzo dojrzałych pomidorów
    • 1 duży ogórek (lub 2 średnie)
    • 1 średnia czerwona cebula, z grubsza posiekana
    • 3 ząbki czosnku, z grubsza posiekane
    • 4 do 6 łyżek octu winnego z czerwonego wina
    • 75 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • Grzanki lub świeży chleb z chrupiącą skórką

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę. Na spodach pomidorów naciąć X i wstawić je do wrzątku na 1-2 minuty, aż skórka zacznie odchodzić. Wyjąć pomidory łyżką cedzakową i włożyć do miski z lodowatą wodą. Powtórzyć czynność ze wszystkimi pomidorami.
    2. Obrać wszystkie pomidory i usunąć pestki, trzymając pomidory nad miseczką, aby nie stracić ani odrobiny soku; pestki wyrzucić.
    3. Jeśli ogórek jest organiczny - zostawić skórkę. Jeśli nie - obrać go. Usunąć nasiona i z grubsza posiekać ogórek.
    4. W robocie kuchennym lub za pomocą ręcznego blendera zmiksować miąższ pomidorów i ogórka wraz z cebulą, czosnkiem i octem balsamicznym (do smaku), wedle upodobań: dość drobno lub grubo.
    5. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. Znów zmiksować.
    6. Wstawić gazpacho do lodówki i wyjąć na co najmniej 30 minut przed podaniem. Podawać z grzankami lub ze świeżym chlebem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 28 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis