Pyzy z mięsem

    Pyzy z mięsem

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Te pyzy przygotowuje się z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej i ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Nadziewane są mięsem mielonym i można je spokojnie podawać jako danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g boczku
    • 1 por, drobno posiekany
    • 1 średnia cebula, drobno posiekana
    • 250 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego lub samej wołowiny)
    • 3 kromki białego pieczywa pokrojonego w małą kostkę
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    • 750 g mączystych ziemniaków ugotowanych w łupinach dzień wcześniej
    • 750 g surowych mączystych ziemniaków, obranych
    • 4 jajka
    • 200 g mąki (plus więcej w razie potrzeby)
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 75 g masła
    • 2 łyżki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Boczek pokroić w cienkie plastry. Włożyć je do dużej patelni i powoli smażyć aż będą chrupiące. W tej samej patelni zeszklić pora i cebulę i zesmażyć mięso.
    2. Dodać chleb i doprawić solą, pieprzem i papryką. Dobrze wymieszać i odstawić, aby ostygło.
    3. Ugotowane ziemniaki obrać i rozgnieść na puree lub przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i położyć na środku czystej ściereczki. Podnieść cztery rogi ściereczki i delikatnie ją skręcając, wycisnąć nadmiar wody z ziemniaków. Przełożyć je do dużej miski.
    4. Roztrzepać 2 jajka i wymieszać porządnie ze wszystkimi ziemniakami. Wmieszać mąkę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei - dodać więcej mąki, ale małymi porcjami, aż uzyska się odpowiednią konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Roztrzepać pozostałe 2 jajka i wmieszać do farszu.
    5. Zwilżyć dłonie (ja zawsze mam na stole miskę z zimną wodą) i podzielić ciasto oraz nadzienie na 8 równych części. Formować ładne, okrągłe kulki z ciasta, a do środka wkładać nadzienie. Nadzienie musi być dobrze przykryte ciastem. Gotowe kluski układać na mokrym talerzu, aby się nie kleiły.
    6. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Delikatnie spychać kluski do wrzącej wody. Natychmiast zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Wyjąć kluski z wody łyżką cedzakową i odcedzić na durszlaku.
    7. Stopić masło w małym rondelku i podsmażyć w nim bułkę tartą. Skropić tym gorące kluski i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis