Faszerowany mostek cielęcy

    Faszerowany mostek cielęcy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To klasyczne niemieckie danie rodem z Monachium, które można podawać na ciepło lub na zimno. Poproś rzeźnika, aby naciął kieszeń w mostku.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3 czerstwe bułki, pokrojone w małą kostkę
    • 125 ml gorącego mleka
    • 50 g masła
    • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
    • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    • 3 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 łyżeczki skórki z cytryny (najlepiej organicznej)
    • 1 kawałek mostku cielęcego bez kości, ważącego ok. 1,5 kg, z naciętą kieszenią
    • 3 łyżki ghee (sklarowanego masła)
    • 1 marchewka, drobno posiekana
    • 1 średnia cebula, drobno posiekana
    • 1 liść laurowy
    • 450 ml bulionu drobiowego lub cielęcego
    • 2 łyżki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Bułki polać mlekiem i odstawić, aby nasiąkły.
    2. W międzyczasie w dużej patelni rozgrzać masło i chwilę podsmażać cebulę i pietruszkę. Zdjąć z ognia.
    3. Wycisnąć z bułek nadmiar mleka. Jajka lekko roztrzepać i dodać je do bułek wraz z cebulą. Dodać sól, pieprz, tymianek i skórkę cytrynową i wszystko dobrze wymieszać.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    5. Mięso opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem i nałożyć luźno farsz do kieszonki. Nie nakładać za dużo farszu. Wygładzić powierzchnię dłonią, aby miało równomierny kształt. Zaszyć kieszeń grubą igłą (szydłem) i sznurkiem kuchennym, albo spiąć wykałaczkami.
    6. Sklarowane masło podgrzać na patelni i zrumienić na nim równomiernie nafaszerowane mięso. Przełożyć je do brytfanki o takiej wielkości, żeby wokół mięsa zmieściły się jeszcze warzywa. Polać po wierzchu sklarowanym masłem z patelni. Przykryć brytfankę pokrywką lub aluminiową folią i dusić przez 1 godzinę.
    7. Wokół mięsa ułożyć marchewkę, cebulę i liść laurowy. Polać wszystko bulionem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190 C i dusić bez przykrycia przez około 1 godzinę, często polewając sosami z dna, aż cielęcina będzie miękka.
    8. Wyjąć cielęcinę z piekarnika i wstawić w ciepłe miejsce. Dolać do brytfanki bulionu lub wody i zdrapać przypalone cząstki z dna. Sos przecedzić na sicie i wlać do małego rondelka. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody i wmieszać ją do sosu. Gotować, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Cielęcinę pokroić w plastry. Sos podawać w osobnym naczyniu.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis