Nadziewane bakłażany

    Nadziewane bakłażany

    9polubień
    55min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Do tego przepisu używam różnych rodzajów sera, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce - i zawsze smakuje świetnie! Można też wymieszać kilka rodzajów sera, a po wierzchu posypać startym parmezanem dla dodatkowego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 średnie bakłażany
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, grubo posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 250 g mielonej wołowiny
    • 3 łyżki czerwonego wina
    • 2 średnie cukinie, pokrojone w małą kostkę
    • 2 średnie pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • 125 g startego żółtego sera (mozzarella, ementaler, cheddar, itp.)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.
    2. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż i wydłubać łyżką miąższ, aby pozostał jedynie na grubość 1 cm. Wydłubany miąższ pokroić w kostkę.
    3. Wnętrze wydrążonych bakłażanów skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Ułożyć je skórką do góry na papierowych ręcznikach.
    4. W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Mięso podsmażyć, aż będzie brązowe. Podlać czerwonym winem.
    5. Dodać miąższ z bakłażana i cukinię i smażyć, aż będą miękkie. Dodać pomidory i przyprawy i chwilę jeszcze dusić.
    6. Połówki bakłażanów włożyć do przygotowanego naczynia i napełnić nadzieniem. Piec przez 30-40 minut, aż nadzienie będzie wrzeć, a połówki bakłażana zmiękną.
    7. 5 minut przed końcem czasu pieczenia posypać bakłażany serem. Poczekać, aż ser się całkowicie stopi i lekko przyrumieni. Podawać na ciepło.

    Zdrowsza wersja:

    Zamiast mielonej wołowiny można użyć mielonego mięsa z indyka. Aby uzyskać wersję wegetariańską można całkowicie pominąć mięso i dodać granulat sojowy lub soczewicę z puszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    OD
    autor:
    1

    Przepyszne! Dodaje mniej wiecej polowe miazszu i 3/4 cukini, bo wiecej sie nie miesci. A i troszke wiecej wina do miesa. - 10 cze 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis