Trifle a'la tiramisu z truskawkami

    Trifle a'la tiramisu z truskawkami

    7polubień
    4godz.30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Ten brytyjski deser jest niezwykle smakowity. W jego skład wchodzą: truskawki, biszkopty, budyń waniliowy, serek śmietankowy i czekolada - to wspaniały deser jeśli masz gości, a bardzo łatwo się go przygotowuje. Doskonały także na przyjęcia, bo można go przygotować zawczasu, a potem chłodzić przez kilka godzin.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 650 g truskawek
    • 250 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 90 ml mocnej kawy, przestudzonej do temperatury pokojowej
    • 300 g gotowego budyniu waniliowego
    • 150 ml bitej śmietany
    • 1 opakowanie biszkoptów
    • 175 g startej ciemnej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. 3 truskawki odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki.
    2. W dużej misce zmiksować serek śmietankowy aby był puszysty, a następnie, stale mieszając, dodawać powoli 2 łyżki kawy. Wmieszać budyń, a na koniec dodać bitą śmietanę i wymieszać całość łyżką.
    3. Posmarować biszkopty pozostałą kawą. Wyłożyć ja na dnie dużej, szklanej miski. Na to wyłożyć połowę truskawek. Posypać je połową startej czekolady, a następnie przykryć połową masy waniliowej. Powtórzyć wszystkie warstwy.
    4. Odłożone 3 truskawki przekroić na pół i udekorować nimi deser. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis