Rolada truskawkowa Sophie

    Rolada truskawkowa Sophie

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    W tej klasycznej roladzie truskawkowej jest coś specjalnego. Nigdy nie wychodzi z mody! Zawsze ciekam z niecierpliwością na sezon truskawkowy, aby móc upiec tę roladę. Można użyć też innych owoców.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 4 żółtka
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 175 g cukru
    • 4 białka
    • 1 szczypta soli
    • 100 g mąki pszennej
    • 75 g mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Nadzienie
    • 500-750 g truskawek
    • sok cytrynowy
    • cukier do posypania truskawek
    • 400 ml śmietany 48%
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • Około 6 łyżek dżemu z kwiatów czarnego bzu (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Żółtka zmiksować ze skórką cytrynową, aby były pieniste, a następnie, stale miksując, stopniowo dodawać 2/3 cukru. Ubić białka na sztywno z 4 łyżkami zimnej wody i solą, a następnie, stale miksując, dodać resztę cukru. Dodać białka do żółtek i wymieszać łyżką.
    2. Mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia przesiać do miski i dodać do masy jajecznej; wymieszać łyżką.
    3. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć na niej ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut (jeśli ciasto zacznie się zbyt szybko przypiekać, zmniejszyć temperaturę po 5 minutach do 120 C).
    4. W międzyczasie odłożyć 8-10 truskawek do dekoracji, a pozostałe truskawki umyć i posiekać. W misce rozetrzeć widelcem wraz z cukrem i sokiem cytrynowym.
    5. Ściereczkę posypać cukrem i i delikatnie wyłożyć na nią upieczony biszkopt, odwracając blachę do góry dnem. Usunąć papier do pieczenia i zwinąć biszkopt wraz ze ściereczką. Odstawić, aby ostygł.
    6. Przygotować nadzienie: ubić śmietanę z wanilią.
    7. Delikatnie odwinąć biszkopt i posmarować dżemem. Na to wyłożyć warstwę bitej śmietany, a na nią warstwę truskawek.
    8. Delikatnie zwinąć roladę. Ułożyć na talerzu "szwem" do dołu i pokryć pozostałą bitą śmietaną. Udekorować połówkami truskawek i całymi truskawkami.
    9. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis