Tarta z orzechami pekan

    Tarta z orzechami pekan

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 103 osoby

    Lekkie kruche ciasto w połączeniu z tym gęstym smacznym nadzieniem daje dużo satysfakcji podczas serwowania jak i podczas jedzenia. Bardzo ładnie się prezentuje serwowane na małych talerzykach na podwieczorek. Można je też łatwo zamrozić.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 90 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
    • 120 g masła
    • 130 g (1 szkl.) mąki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • NADZIENIE
    • 1 jajko
    • 170 g (3/4 szkl.) cukru brązowego
    • 1 łyżka masła, roztopionego
    • 1 łyżeczka zapachu waniliowego
    • 80 g (2/3 szkl.) orzechów pekan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W misce utrzeć serek śmietankowy z masłem. Dodać mąkę i sól, i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Uformować z ciasta kulki o średnicy 3 cm. Ugnieść je na nasmarowane dno i ścianki foremek na mufinki.
    2. Nadzienie: w małej misce utrzeć jajka. Dodać cukier brązowy, masło i wanilię. Dobrze wszystko wymieszać. Wrobić orzechy pekan. Piec w temperaturze 165°C przez 25-30 minut. Ostudzić na metalowej podstawce. Można udekorować wiśniami koktajlowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis