Rolada z truskawkami

    Rolada z truskawkami

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Szybka i smakowita rolada truskawkowa - biszkopt, bita śmietana i truskawki tworzą cudownie lekką i klasyczną kombinację. Zamiast truskawek można użyć innych owoców.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 4 żółtka
    • 110 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 4 białka
    • 25 g cukru pudru
    • 75 g mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier do zawijania
    • Nadzienie
    • 200 g śmietany do ubijania (48%)
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 500 g truskawek, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Biszkopt: w misce zmiksować żółtka z cukrem i aromatem waniliowym. W osobnej misce ubić na sztywno białka z cukrem pudrem, a następnie przelać je żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać wprost na białka. Wymieszać wszystko delikatnie ubijaczką. Nie mieszać za długo!
    3. Wyłożyć mieszaninę na przygotowaną blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
    4. Ściereczkę posypać cukrem i delikatnie wyłożyć na nią upieczony biszkopt, odwracając blachę do góry dnem. Usunąć papier do pieczenia i zwinąć biszkopt wraz ze ściereczką. Odstawić, aby ostygł.
    5. Przygotować nadzienie: ubić śmietanę z wanilią i wymieszać z truskawkami.
    6. Delikatnie rozwinąć biszkopt i posmarować masą. Ponownie zawinąć i wstawić do lodówki, aby masa nieco stężała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis