Serce z truskawkami

    Serce z truskawkami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Piękny tort na Dzień Matki albo na Walentynki, ze smakowitym kremem i truskawkami. Piecze się go w foremce w kształcie serca, ale można też zrobić wersję okrągłą :)

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Spód
    • 3 jajka
    • 150 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 4 łyżki oleju
    • 4 łyżki Advocatu
    • 175 g mąki pszennej
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • masło i bułka tarta do blaszki
    • Krem
    • 200 g serka śmietankowego
    • Sok z 1/2 cytryny
    • 2 łyżki Advocatu
    • 400 g ubitej śmietany
    • Nadzienie
    • 250-500 g truskawek (w zależności od rozmiaru blaszki)
    • 4-8 łyżek dżemu truskawkowego
    • Do dekoracji
    • Guziczki czekoladowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Jajka wymieszać z cukrem pudrem i wanilią, aż powstanie pienista masa. Dodać olej i Advocata, a następnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Foremkę o kształcie serca wysmarować masłem i posypać bułką tartą, a następnie przelać do niej ciasto. Piec prze około 35-45 minut w rozgrzanym piekarniku.
    3. Przygotować krem: wymieszać serek śmietankowy z sokiem z cytryny i Advocatem. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do serka.
    4. Odstawić ciasto, aby ostygło, a następnie przekroić w poprzek. Dolą warstwę ciasta posmarować kremem i przykryć drugą warstwą. Boki również posmarować kremem, a następnie udekorować czekoladowymi guziczkami.
    5. Na wierzchu ułożyć truskawki. Dżem lekko podgrzać (może być w mikrofalówce) aby był półpłynny i polać nim truskawki. Wstawić do lodówki, aby dżem stężał.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis