Tarta truskawkowa z kremem

    Tarta truskawkowa z kremem

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To bardzo prosta tarta truskawkowa, do której można użyć różnych innych owoców. Świetnie pasują na przykład jagody, maliny, jeżyny, albo wiśnie!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Spód
    • 220 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 150 g zimnego masła lub margaryny, pokrojonych w kostkę
    • 2 żółtka
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 1 szczypta soli
    • Nadzienie
    • 100 g serka śmietankowego
    • 250 ml crème fraiche
    • 5 łyżek cukru
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1 szczypta soli
    • Dekoracja
    • 500 g truskawek pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Wymieszać razem wszystkie składniki na spód, pocierając je w palcach, a następnie szybko zagnieść, aż do połączenia ciasta w jednolitą kulę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Okrągłą blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
    3. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto tworząc koło, a następnie wyłożyć je do przygotowanej blaszki. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ostygło.
    4. Wymieszać wszystkie składniki na nadzienie i wyłożyć gotowy krem na ostudzony spód. Na koniec na wierzchu ułożyć truskawki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis