Ciągnisty pudding z karmelem i gruszkami

    Ciągnisty pudding z karmelem i gruszkami

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten kremowy pudding z gruszkami i karmelem zawdzięcza swoje powstanie mojemu cotygodniowemu przeglądowi lodówki w celu stwierdzenia: co powinno zostać zużyte. Rezultat tak mi się spodobał, że musiałam się nim podzielić. Uwaga: będzie potrzebny mały rondel żaroodporny z pokrywką, najlepiej żeliwny oraz naczynie żaroodporne tak duże, aby zmieścił się do niego rondel.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka masła
    • 100 g cukru
    • 8-10 połówek gruszek (ze słoika lub z puszki)
    • 1 mały bochenek białego chleba, najlepiej lekko czerstwy
    • 350 ml mleka
    • 125 ml słodkiej śmietanki
    • 1 łyżka aromatu waniliowego
    • 2 jajka
    • 4 łyżki sznapsa jabłkowego lub gruszkowego (albo brandy)
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki drobno posiekanego kandyzowanego imbiru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Żaroodporny rondel lub brytfankę wysmarować olejem roślinnym.
    2. W rondlu stopić 1 łyżkę masła z połową cukru, stale mieszając. Zdjąć rondel z ognia jak tylko mieszanina zacznie przypominać złocisty karmel. Będzie się szybko przypiekać, a do tego nie można dopuścić, bo wtedy stanie się gorzka.
    3. Za pomocą małego noże naciąg gruszki wzdłuż, ale nie do końca. Ułożyć je na dnie rondla z karmelem, zaokrągloną stroną do dołu (uważać, aby nie dotknąć palcami karmelu - jest bardzo gorący!). Przykryć gruszkami całe dno.
    4. Pokroić chleb w kostkę i rozłożyć go na gruszkach. Odstawić.
    5. Mleko wymieszać z wanilią, śmietaną i pozostałym cukrem i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
    6. Jajka roztrzepać w mice, dodając początkowo tylko trochę mleka (jeśli się doda całe na raz, jajka się zetną). Dodać pozostałe mleko, wlewając je cienką strużką i dobrze wymieszać trzepaczką. Dodać sznaps, imbir i gałkę muszkatołową. Powoli i delikatnie polać tym chleb (jeśli zrobi się to zbyt szybko - zepsuje się warstwę karmelu). Lekko docisnąć dłonią kostki chleba, aby były całkowicie przykryte mlekiem. Przykryć rondel pokrywką.
    7. Rondel wstawić do większego naczynia żaroodpornego i umieścić całość w nagrzanym piekarniku. Do większego naczynia wlać wrzątek na wysokość ok. 1 cm od górnej krawędzi i zostawić w piekarniku na około 45 minut do 1 godziny, aż pudding się zetnie.
    8. Wyjąć rondel z piekarnika i zdjąć pokrywkę. Odstawić, aby pudding ostygł całkowicie (jeśli się go za wcześnie odwróci, karmel będzie zbyt rzadki; nie powinno się go jednak pozostawić zbyt długo, bo zbytnio stwardnieje). Poluzować pudding z brzegu ostrym nożem i odwrócić na półmisek. Odstawić na chwilę do lodówki, a następnie podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis