Słodkie kluski na parze

    Słodkie kluski na parze

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Najbardziej wymagającym aspektem tego przepisu jest oparcie się pokusie zaglądania do garnka. Nie wolno tego robić pod żadnym względem! Za swoją cierpliwość zostaniecie wynagrodzeni.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 15 g aktywnych suchych drożdży
    • 250 ml ciepłego mleka, plus więcej na gotowanie
    • 125 g masła
    • sól
    • 120 g cukru
    • 1 jajko
    • skórka z 1 cytryny
    • 500 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka i odstawić na kilka minut, aby powstała piana.
    2. W misce wymieszać drożdże z resztą mleka, 50 g masła, solą, połową cukru, jajkiem, skórką cytrynową i mąką. Za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
    3. Wyłożyć ciasto na powierzchnię posypaną mąką i uformować kulę o średnicy ok. 25 cm. Pokroić ją na 12 równych części i formować z nich małe kuleczki rękami posypanymi mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
    4. Dodatkowe mleko powoli podgrzać w dużym, szerokim garnku z dobrze dopasowaną pokrywką. Powinno być go na dnie na 2 cm. Dodać 75 g masła, resztę cukru i wanilię.
    5. Włożyć kluski do mleka. Natychmiast przykryć garnek. Gotować na średnim ogniu przez 20-30 minut. Nie wolno odkrywać garnka w czasie gotowania, bo kluski się zapadną!
    6. Otworzyć pokrywkę dopiero po usłyszeniu skwierczących odgłosów - będzie to oznaczało, że kluski mają od spodu przyrumienioną "skórkę", a z wierzchu są jasne i błyszczące - dokładnie takie mają być. Wyjąć je z garnka łopatką, po jednej na raz, i układać na półmisku rumianą stroną do góry. Podawać na ciepło z sosem owocowym lub waniliowym.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis