Gęś Św. Marcina

    Gęś Św. Marcina

    1polubienie
    3godz.40min.


    Zrobione przez 7 osób

    Nie jestem pewna, co moja rodzina bardziej lubi - gęś, czy pyszne nadzienie z kasztanów i jabłek! To będzie ulubiony świąteczny przepis całej Twoje rodziny - gwarantuję!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g kasztanów jadalnych
    • 1 gęś (ok. 3,5 kg)
    • sól do smaku
    • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżeczki suszonego majeranku
    • 3 jabłka
    • 150 g rodzynek
    • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 2godz.40min.  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Na kasztanach naciąć ostrym nożem X, i piec przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
    3. W międzyczasie umyć gęś pod zimną wodą, na zewnątrz i wewnątrz i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    4. Wymieszać sól z pieprzem i majerankiem i natrzeć tym gęś w środku i na zewnątrz.
    5. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z rodzynkami.
    6. Wyjąć kasztany z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 200 C.
    7. Przestudzone kasztany obrać i dodać do owoców. Napełnić gęś nadzieniem i związać sznurkiem kuchennym.
    8. Ułożyć gęś piersią do dołu w dużej brytfance i piec w nagrzanym piekarniku przez 80 minut, a następnie odwrócić piersią do góry i piec jeszcze przez 40 minut. Uwaga: podczas odwracania spryskać gęś zimną wodą, aby skórka była chrupiąca.
    9. Wyjąć gęś z brytfanki i przełożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego; zostawić w piekarniku, ale wyłączyć grzanie.
    10. Z sosu powstałego w brytfance usunąć tak dużo tłuszczu, jak to możliwe. Przecedzić sos przez sito, wymieszać z winem i zagotować w małym rondelku. Wmieszać mąkę kukurydzianą z wodą i chwilę gotować, stale mieszając, aby sos zgęstniał.
    11. Gęś pokroić i podawać z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis