Strudel ze szpinakiem

    Strudel ze szpinakiem

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ten smakowity strudel to szybki i prosty sposób na namówienie dzieci na zjedzenie szpinaku. Podawać z prostym sosem ziołowym na bazie jogurtu i z dużą porcją kolorowej sałatki - i danie wegetariańskie gotowe!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g)
    • Nadzienie
    • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
    • 2 małe cebulki, drobno posiekane
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 100 ml twarogu
    • 100 ml kwaśnej śmietany
    • 1 jajko
    • 100 g startego parmezanu
    • 1 łyżeczka soli
    • zmielony czarny pieprz (do smaku)
    • gałka muszkatołowa
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    2. Wymieszać szpinak z cebulą, czosnkiem, serem, śmietaną, 1 jajkiem i parmezanem; doprawić solą, pieprzem i gałką.
    3. Rozwinąć ciasto na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    4. Wzdłuż środka ciasta wyłożyć nadzienie. Do filiżanki rozbić jajko, ale go nie roztrzepywać. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem i zawijając w nie nadzienie, zakleić brzegi. Końcówki ciasta też skleić. Delikatnie odwrócić strudel, aby leżał "szwem" do dołu.
    5. Ułożyć strudel na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Pozostałe jajko w filiżance roztrzepać i posmarować nim strudel. Naciąć go w kilku miejscach.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut, aż będzie złocisty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis