Suflet szpinakowy

    Suflet szpinakowy

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Fantastyczny suflet szpinakowy, który każdy powinien opanować. Kiedyś w przeszłości spróbowałam zrobić suflet i wyszedł okropnie, więc przysięgłam, że już nigdy się za to nie wezmę. Aż ostatnio poeksperymentowałam trochę ze składnikami i się udało! Sami sprawdźcie!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 275 g świeżego szpinaku (same liście)
    • 50 g masła
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 25 g mąki pszennej
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 3 jajka
    • 25 g świeżo startego parmezanu
    • 1/4 łyżeczki kamienia winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Okrągłe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
    2. Szpinak umyć i włożyć do dużej patelni, kiedy jest jeszcze nadal mokry. Dusić na średnim ogniu, aż zacznie się rozpadać, a następnie odcedzić na sicie.
    3. W małym rondelku stopić masło, dodać cebulę i smażyć przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Wmieszać mąkę, a następnie mleko. Dodać sól, gałkę i pieprz i gotować na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty beszamel. Zdjąć z ognia.
    4. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać, aby były pieniste, a następnie, mieszając energicznie trzepaczką, wmieszać do nich ostudzony sos, wlewając go cienką strużką.
    5. Szpinak ugnieść, aby wycisnąć nadmiar wody. Drobno posiekać. Dodać do mieszaniny wraz z parmezanem.
    6. Białka ubić na sztywno, dodając do nich kamień winny. Dodać do mieszaniny ze szpinakiem i wymieszać całość łyżką. Przelać do przygotowanego naczynia. Naczynie wstawić do większego naczynia żaroodpornego wyłożonego ściereczką. Do większego naczynia wlać wrzątku na wysokość ok. 2-3 cm i delikatnie wstawić całość do piekarnika. NIE nachlapać wody do sufletu! Można też najpierw wstawić naczynia do piekarnika, a później dolać wody.
    7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut, aż na nożu wbitym w suflet nie pozostaną żadne ślady. Suflet ma być na wierzchu rumiany. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Podawać natychmiast po upieczeniu.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis