Lasagne ze szpinakiem i gorgonzolą

    Lasagne ze szpinakiem i gorgonzolą

    6polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 11 osób

    Pyszna wegetariańska lasagne, którą łatwo się przygotowuje. Płaty makaronu są przełożone szpinakiem, orzechami włoskimi i sosem z serem gorgonzola. Aby zaoszczędzić nieco czasu, sos można ugotować wcześniej.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Sos beszamelowy
    • 50 g masła
    • 50 g mąki
    • 600 ml gorącego chudego mleka (lub więcej)
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • Lasagne
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 750 g świeżego lub mrożonego szpinaku
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 175 g sera gorgonzola
    • 50 g posiekanych orzechów włoskich
    • 12 płatów makaronu lasagne
    • 50 g świeżo startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +15min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Sos beszamelowy: w rondelku stopić masło. Dodać mąkę i mieszać, aż się zagęści i powstanie zasmażka. Stopniowo dodawać gorące mleko, stale mieszając. Gotować przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
    3. W dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać szpinak i smażyć, aż liście będą miękkie i będą wyglądać na zwiędłe. Doprawić pieprzem, gałką i solą. Odstawić.
    4. Do gorącego beszamelu dodać ser gorgonzola i wymieszać, aby się całkowicie stopił. Odstawić.
    5. Orzechy włoskie uprażyć na dużej blasze w piekarniku, aż zaczną wydzielać silny aromat. Uważać, aby się nie przypaliły. Przełożyć do miseczki i odstawić.
    6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z makaronu. Na to wyłożyć szpinak WRAZ z płynem z patelni, orzechy i na koniec polać beszamelem. Powtórzyć warstwy, aż do zużycia wszystkich składników. Posypać parmezanem.
    7. Przykryć dobrze folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut.
    8. Wyjąć lasagne z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby lekko przestygła.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis