Zaloguj się Zarejestruj się

Naleśniki ze szpinakiem i serem

  • 3komentarze
  • 20polubień
  • 1godz.

To przepis dla wszystkich miłośników pysznych i sycących naleśników. Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań i lubię je w każdej formie - a te, z serem i szpinakiem najczęściej jem na obiad.

Hanni

Składniki
ilość sztuk: 4 

  • Naleśniki
  • 120 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 30 g masła lub margaryny
  • Nadzienie
  • 30 g masła lub margaryny
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 100 g startego parmezanu
  • 300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło do wysmarowania naczynia
  • 1 żółtko
  • 150 g creme fraiche

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Naleśniki: w misce wymieszać mąkę z mlekiem, jajkami i solą, aby powstało dość rzadkie ciasto. Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Wlać około 3 łyżki ciasta i obrócić patelnią, aby się w niej równomiernie i cienko rozlało. Smażyć naleśniki z obydwu stron na złocisty kolor, a gotowe odkładać na bok. Ciasta powinno wystarczyć na 8 sztuk (o średnicy ok. 18 cm).
  2. Nadzienie: w patelni stopić masło i wmieszać mąkę. Smażyć przez minutę lub dwie. Mieszając, dodać mleko i doprowadzić całość do wrzenia. Dodać vegetę, jajka i połowę sera. Dodać rozmrożony szpinak i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na pierwszym naleśniku rozprowadzić trochę nadzienia, zawinąć go i włożyć do naczynia. Powtórzyć z pozostałymi naleśnikami.
  4. Wymieszać żółtka z creme fraiche, i pozostałym parmezanem i polać tym naleśniki.
  5. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 225 C.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

ulao
autor:
1

Naleśniki są wyśmienite. P O L E C A M !!! - 27 paź 2012

anetab
autor:
1

przepis godny wypróbowania - 23 lip 2012

AniaWiśnia
autor:
0

Przepis w sam raz dla mnie! - 12 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie