Rozgrzewająca zupa dyniowa

    Rozgrzewająca zupa dyniowa

    7polubień
    1godz.


    Zrobione przez 11 osób

    Ta zupa-krem z dyni jest idealna na chłodne zimowe miesiące. Doprawiona jest curry, zielem angielskim i imbirem. Podawać ze świeżym chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
    • 1 kwaśne jabłko, pokrojone w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 litr bulionu
    • 30 g pestek z dyni
    • 200 ml słodkiej śmietanki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
    • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
    • 1/2 łyżeczki sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W garnku na zupę rozgrzać oliwę na średnim ogniu i podsmażać cebulę, czosnek, dynię i jabłko przez 5 minut, stale mieszając. Nie dopuścić, aby cebula się przyrumieniła.
    2. Dodać połowę bulionu, przykryć i dusić na średnim ogniu przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
    3. W międzyczasie uprażyć pestki z dyni na suchej patelni, często mieszając aby się nie przypaliły, aż się lekko przyrumienią. Zdjąć pestki z patelni, przestudzić i z grubsza posiekać.
    4. Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera, dodać pozostały bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, curry, imbirem i zielem angielskim. Na koniec dodać nieco octu balsamicznego i sosu sojowego.
    5. Nalewać zupę do miseczek i dekorować pestkami z dyni.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    UrszulaRospond
    1

    Królowa dzisiejszego obiadku - 18 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis