Korzenne ciasto dyniowe

    Korzenne ciasto dyniowe

    7polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 11 osób

    Wspaniały sposób na zużycie dyni pozostałej po Halloween. To ciasto jest wilgotne, wspaniale aromatyczne i niesamowicie dobre! Podawać pokrojone w grube plastry na podwieczorek, albo jako lunch do pracy lub do szkoły.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g przesianej mąki pszennej
    • 300 g cukru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 porządna szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 100 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (nie oliwy z oliwek)
    • 115 ml soku pomarańczowego
    • 315 g puree z dyni
    • 2 jajka, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. W misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i z przyprawami.
    3. W drugiej misce wymieszać olej z puree z dyni, jajkami i z sokiem pomarańczowym. Dodać do tego mąkę, wymieszać całość dobrze łyżką i przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Jeśli się zbyt szybko rumieni, przykryć je kawałkiem folii aluminiowej.
    5. Pozostawić ciasto na chwilę w blaszce, aby nieco przestygło, a następnie wyjąć z blachy. Dobrze się je zamraża.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak zrobić puree z dyni

    Prosty przepis na puree z dyni znajdziesz tu: Puree z dyni
    Pamiętaj, że puree z dyni możesz przygotować wcześniej i zamrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    ErnestChićka
    autor:
    2

    Zrobiłam, sprawdzałam patyczkiem, było ok, po wystudzeniu zakalec jak się patrzy! Spróbuję jeszcze raz... - 16 wrz 2013

    autor:
    1

    ten przepis swietnie nadaje sie tez na muffinki ale cukru zdecydowanie mniej ok. 100 g jest ok - 11 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis