Korzenny dżem śliwkowy

    (5)
    11 godz. 15 min

    Dżem o cudownym smaku, który najlepiej przygotować, gdy jest sezon na śliwki. Owocowy smak jest dopełniony aromatem goździków, cynamonu i przyprawy do pierników.


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 3 kg bardzo dojrzałych śliwek
    • 500 g cukru
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • przyprawa do pierników (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.15min. 

    1. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukrem. Odstawić na noc.
    2. Przełożyć śliwki do garnka o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zmniejszyć ognień, aby się tylko delikatnie gotowały. Gotować bez przykrycia przez 2-3 godziny, często mieszając. Kiedy masa śliwkowa zacznie gęstnieć - dodać przyprawę do pierników i pozostałe przyprawy.
    3. Nałożyć dżem do czystych słoików i zakręcić je porządnie.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)