Korzenny poncz pomarańczowy

    Korzenny poncz pomarańczowy

    3polubienia
    10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Fantastyczny, rozgrzewający napój alkoholowy - doskonały na Święta i Nowy Rok. Czerwone wino podgrzewa się z sokiem pomarańczowym, cynamonem, anyżkiem, goździkami i likierem pomarańczowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 pomarańcze
    • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina (750 ml)
    • 2 małe laski cynamonu
    • 2 całe gwiazdki anyżu gwiaździstego
    • 4 goździki
    • 2 łyżki likieru pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Skórkę pomarańczy obrać, tworząc 4 spirale i odstawić. Wycisnąć sok z obydwu pomarańczy.
    2. Wymieszać sok z czerwonym winem, cynamonem, anyżem i goździkami i dobrze podgrzać. Wmieszać likier pomarańczowy i przecedzić całość.
    3. Przelać do dekoracyjnych szklanek i przybrać każdą szklankę skórką pomarańczową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis