Ciasto korzenne z miodem

    Ciasto korzenne z miodem

    3polubienia
    9godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Doskonałe na Święta, ale pysznie smakuje przez cały rok. Doprawione cynamonem, goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową i ozdobione suszonymi owocami. Aby osiągnęło maksimum smaku powinno odstać 3-5 dni.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 400 g miodu
    • 100 g masła
    • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny lub pomarańczy
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    • 1 jajko
    • 250 ml śmietany 38%
    • 200 g mieszanych suszonych owoców, drobno posiekanych
    • 125 ml rumu
    • 300 g mąki pełnoziarnistej
    • 150 g zarodków pszennych
    • 100 g płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej
    • 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • masło do wysmarowania blachy
    • 150 g blanszowanych migdałów przekrojonych na pół
    • miód rozpuszczony w niewielkiej ilości wody (do posmarowania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

    1. Suszone owoce moczyć przez noc w rumie.
    2. Delikatnie podgrzać miód z masłem, aby wszystko się połączyło. Wmieszać wszystkie przyprawy. Dodać jajko i śmietanę i dobrze wymieszać. Wmieszać namoczone owoce i pozostały rum.
    3. Wmieszać mąkę, zarodki pszenne, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Ciasto powinno dać się rozsmarować na blasze. Jeśli jest zbyt gęste - dodać trochę śmietany lub rumu.
    4. Rozgrzać piekarnik do 190 C; dużą blachę posmarować tłuszczem. Rozsmarować ciasto na blasze na grubość ok 1,5 cm. Wyrównać wierzch za pomocą szpatułki zamoczonej w zimnej wodzie.
    5. Za pomocą tępej strony noża narysować na cieście kwadraty o wymiarach 6 cm x 6 cm i udekorować je migdałami. Posmarować miodem rozpuszczonym w wodzie. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut.
    6. Po upieczeniu natychmiast posmarować miodem rozpuszczonym w wodzie i odstawić, aby lekko ostygło. Pokroić zgodnie z narysowanym wcześniej wzorkiem, odstawić aby całkowicie ostygło, a następnie przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis