Bezglutenowy piernik z bakaliami

    Bezglutenowy piernik z bakaliami

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ciasto o wspaniałym, korzennym smaku, doskonałe na Święta. Delikatne, pyszne, pełne smaku. Nie zawiera glutenu!

    Składniki
    ilość porcji: 80 

    • 8 jajek
    • 250 g cukru
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 1-2 płaskie łyżeczki przyprawy do pierników (może być sam cynamon)
    • 250 g mielonych migdałów
    • 250 g mielonych orzechów laskowych
    • 125 g rodzynek
    • 125 g suszonych czerwonych porzeczek
    • Nadzienie
    • polewa czekoladowa lub cytrynowa
    • obrane migdały przekrojone na pół, wiśnie w syropie, itd.

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia; rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Jajka roztrzepać w misce aby były puszyste. Stale miksując, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Wmieszać migdały i orzechy, a na koniec dodać rodzynki i porzeczkę i wymieszać łyżką.
    3. Przełożyć mieszaninę na przygotowaną blachę i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.
    4. Na stolnicy lub na blacie rozłożyć papier do pieczenia i wyłożyć na niego upieczone ciasto, odwracając blachę do góry dnem. Zdjąć z ciasta papier, jeśli się przykleił do spodu.
    5. Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową lub cytrynową. Ciepłe ciasto pokroić w małe romby lub prostokąty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis