Zaloguj się Zarejestruj się

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne

Te przepyszne ciasteczka są lekko ciągniste, migdałowe i są pełne przypraw korzennych i skórki cytrynowej. Nie zawierają glutenu ani nabiału. Podawać w czasie Świąt.

BärbelS

Składniki
ilość porcji: 24 

  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 szczypta mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 50 g mieszanej skórki kandyzowanej
  • 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 125 g posiekanych blanszowanych migdałów
  • 300 g mąki pszennej bezglutenowej
  • 50 ml wiśniówki
  • Polewa
  • 75 g cukru pudru
  • zimna woda, ile będzie trzeba

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. suszenie  ›  Gotowe w: 8godz.35min. 

  1. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.
  2. W małym rondelku doprowadzić miód do wrzenia. Wmieszać cukier, aby się całkowicie rozpuścił. Dodać cynamon, goździki i gałkę. Przelać mieszaninę do dużej miski.
  3. Dodać skórkę kandyzowaną i z cytryny, migdały i wiśniówkę i dobrze wymieszać. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ręką.
  4. Ciepłe ciasto przełożyć na blachę. Rozwałkować do grubości 3 cm. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na noc, aby wyschło.
  5. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
  6. Piec przez 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku.
  7. Przygotować polewę: wymieszać cukier puder z taką ilością zimnej wody, aby powstał gładki lukier. Posmarować nim ciasto, pokroić na kwadraty. Odstawić na blasze, aby ostygły.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie