Bezglutenowe ciasteczka świąteczne

    Bezglutenowe ciasteczka świąteczne

    6polubień
    8godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te przepyszne ciasteczka są lekko ciągniste, migdałowe i są pełne przypraw korzennych i skórki cytrynowej. Nie zawierają glutenu ani nabiału. Podawać w czasie Świąt.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g miodu
    • 125 g cukru
    • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
    • 1 szczypta mielonych goździków
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 50 g mieszanej skórki kandyzowanej
    • 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
    • 125 g posiekanych blanszowanych migdałów
    • 300 g mąki pszennej bezglutenowej
    • 50 ml wiśniówki
    • Polewa
    • 75 g cukru pudru
    • zimna woda, ile będzie trzeba

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. suszenie  ›  Gotowe w: 8godz.35min. 

    1. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.
    2. W małym rondelku doprowadzić miód do wrzenia. Wmieszać cukier, aby się całkowicie rozpuścił. Dodać cynamon, goździki i gałkę. Przelać mieszaninę do dużej miski.
    3. Dodać skórkę kandyzowaną i z cytryny, migdały i wiśniówkę i dobrze wymieszać. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ręką.
    4. Ciepłe ciasto przełożyć na blachę. Rozwałkować do grubości 3 cm. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na noc, aby wyschło.
    5. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    6. Piec przez 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku.
    7. Przygotować polewę: wymieszać cukier puder z taką ilością zimnej wody, aby powstał gładki lukier. Posmarować nim ciasto, pokroić na kwadraty. Odstawić na blasze, aby ostygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis