Bananowiec czekoladowy

    Bananowiec czekoladowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Kiedy byłam dzieckiem to było moje ulubione ciasto - teraz piekę je dla moich córek. Nie jest bardzo czekoladowe, ale raczej bananowe, pachnące goździkami i cynamonem. Doskonale smakuje polane ganaszem czekoladowym lub polewą z lukru.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g margaryny lub masła
    • 250 g cukru
    • 3 jajka
    • 50 g ciemnej czekolady
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżeczki kakao
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 4 banany
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 300 g mąki pszennej
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wysmarować tłuszczem okrągłą blaszkę; piekarnik rozgrzać do 180 C.
    2. Margarynę zmiksować z cukrem, aby była puszysta, a następnie dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Zetrzeć na tarce czekoladę i dodać do margaryny wraz z cynamonem, kakao i goździkami. Wymieszać.
    3. Banany obrać i rozgnieść widelcem, posypać odrobiną sody, aby nie sczerniały.
    4. Rozgniecione banany dodać do masy czekoladowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy; wymieszać.
    5. Przelać ciasto do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.
    6. Odstawić ciasto aby ostygło, a następnie polać polewą czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis