Piernik Marianny

    Piernik Marianny

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To klasyczny niemiecki przepis na piernik. Są w nim migdały, ziele angielskie i cynamon. Podawać z kubkiem herbaty lub kawy.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 2 jajka
    • 2 łyżki wody
    • 250 g ciemnobrązowego cukru (lub zwykłego cukru)
    • esencja rumowa do smaku
    • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 35 g mieszanej skórki kandyzowanej
    • 75 g startej czekolady
    • 250 g mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
    • 125 g drobno posiekanych migdałów
    • 65 g dżemu (opcjonalnie)
    • Polewa
    • 2 łyżki cukru pudru (lub ile będzie trzeba)
    • 1 łyżka gorącej wody (lub ile będzie trzeba)
    • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub ile będzie trzeba)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Zmiksować jajka z wodą i cukrem na lekką i puszystą masę. Wmieszać esencję rumową, ziele angielskie, cynamon, skórkę kandyzowaną i czekoladę. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać całość łyżką. Wmieszać migdały i dżem (opcjonalnie) i porządnie wymieszać całość.
    3. Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na kwadraty lub romby, kiedy ciasto jest jeszcze gorące. Ostudzić na blasze.
    4. W międzyczasie wymieszać gorącą wodę z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem, uzyskując rzadką, przezroczystą polewę (dostosować ilość składników, aby uzyskać pożądaną konsystencję). Posmarować polewą ostudzone ciasto. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis