Jabłkowy chlebek orkiszowy

    (10)
    9 godz. 25 min

    Doskonały przepis na wykorzystanie nadmiaru jabłek. Chlebek jest pożywny, wilgotny, owocowy i lekko doprawiony goździkami i cynamonem. Trzeba go upiec nieco wcześniej, żeby "dojrzał" do Świąt.


    Zrobione przez 7 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 900 g jabłek pokrojonych w kostkę
    • 200 g cukru
    • 2 łyżki rumu
    • 1 łyżka koniaku
    • 200 g rodzynek
    • 200 g całych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
    • 100 g suszonych śliwek
    • 500 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao
    • 1 szczypta mielonych goździków
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • łyżeczka soku jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.25min. 

    1. W misce wymieszać jabłka z cukrem, rumem i koniakiem. Odstawić na noc.
    2. Wymieszać razem pozostałe składniki z wyjątkiem soku jabłkowego. Dodać jabłka z rumem i porządnie wymieszać, aby wszystko się połączyło. Wmieszać sok jabłkowy.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dwie duże keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
    4. Wlać ciasto do blach i piec przez 60 minut. Wyjąć chlebek z foremek i piec jeszcze przez 10-20 minut, aż będzie miał złocistobrązowy kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (10)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis