Korzenne migdałowe gwiazdki

    Korzenne migdałowe gwiazdki

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne świąteczne ciasteczka, które pięknie wyglądają, a nie zawierają glutenu ani nabiału! Bardzo łatwo się je piecze. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • 4 białka
    • 250 g cukru pudru
    • 250 g mielonych migdałów
    • sok i skórka z 1/2 cytryny
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 szczypta mielonych goździków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Białka ubić na sztywno. Nadal miksując, stopniowo dodawać cukier puder, a następnie dodać sok i skórkę z cytryny, cynamon i goździki i wymieszać całość łyżką.
    2. 8 łyżek z tej mieszaniny odłożyć do lodówki. Do pozostałej części dodać migdały i wymieszać łyżką. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    3. Rozgrzać piekarnik do 150 C.
    4. Stolnicę posypać cukrem. Porcje ciasta rozwałkować do grubości 1 cm i wykrawać gwiazdki foremką. Jeśli ciasto zbytnio się klei do foremki, dodać więcej mielonych migdałów.
    5. Układać ciastka na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem i smarować je odłożonymi wcześniej ubitymi białkami.
    6. Piec przez 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis