Korzenne serduszka z migdałami

    Korzenne serduszka z migdałami

    Zapisz do ulubionych
    3godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te ciasteczka zwykle piecze się na Święta, ale przecież można je równie dobrze piec przez cały rok. Są maślane, kruche, słodkie i mają lekki posmak migdałów i anyżku. Dobre też na Walentynki.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • Ciastka
    • 150 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 25 g miodu
    • 65 g masła
    • 1 żółtko
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • Wierzch
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 100 g migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Wszystkie składniki na ciastka zmiksować razem za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Ciasto pokroić na 4 części i rozwałkować każdą osobno. Z każdej wykroić foremką po 10 ciastek w kształcie serc i przełożyć je na przygotowaną blachę.
    4. Białko ubić na sztywno, dodać miód, cukier waniliowy i cukier puder. Dodać migdały i wymieszać całość łyżką. Nakładać tę mieszaninę na ciastka i wygładzić wierzch.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż ciastka będą złocistobrązowe. Ostudzić na metalowej kratce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis