Korzenne serduszka z migdałami

    3 godz. 40 min

    Te ciasteczka zwykle piecze się na Święta, ale przecież można je równie dobrze piec przez cały rok. Są maślane, kruche, słodkie i mają lekki posmak migdałów i anyżku. Dobre też na Walentynki.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • Ciastka
    • 150 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 25 g miodu
    • 65 g masła
    • 1 żółtko
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • Wierzch
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 100 g migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Wszystkie składniki na ciastka zmiksować razem za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Ciasto pokroić na 4 części i rozwałkować każdą osobno. Z każdej wykroić foremką po 10 ciastek w kształcie serc i przełożyć je na przygotowaną blachę.
    4. Białko ubić na sztywno, dodać miód, cukier waniliowy i cukier puder. Dodać migdały i wymieszać całość łyżką. Nakładać tę mieszaninę na ciastka i wygładzić wierzch.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż ciastka będą złocistobrązowe. Ostudzić na metalowej kratce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis