Szpecle Nadii

    Szpecle Nadii

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 10 osób

    Samodzielne ugotowanie szpecli nie wymaga żadnej tajemnej wiedzy. Można do nich dodać ulubiony sos, albo na przykład podsmażoną cebulkę, starty ser, a następnie zapiec w piekarniku, żeby ser się stopił i przyrumienił. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g mąki pszennej (lub więcej, w razie potrzeby)
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 jajka
    • 125 ml ciepłej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W misce wymieszać mąkę z solą. Zrobić w środku zagłębienie. Jajka roztrzepać widelcem i dodać do zagłębienia w mące. Zmiksować całość, zaczynając od środka i przesuwając mikser w kierunku brzegów miski. Stopniowo dodawać wodę. W zależności od wielkości użytych jajek, być może trzeba będzie dodać nieco więcej mąki. Wyrabiać ciasto mikserem, aż powstaną bąbelki i będzie się łatwo odlepiać od miski. Cierpliwości - to może zająć nawet 10 minut lub więcej. Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
    2. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Zmniejszyć ognień. Około 1/6 ciasta ułożyć na krótszym końcu deski do krojenia i za pomocą dużego noża odcinać je, wrzucając wprost do gotującej delikatnie wody. Gotować tylko niedużą ilość klusek na raz; muszą mieć dużo miejsca w wodzie, żeby się nie posklejały. Można je też wyciskać ze specjalnej praski, dzięki czemu będą miały jednakowy kształt. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis