Szpecle Nadii

    (3)

    Samodzielne ugotowanie szpecli nie wymaga żadnej tajemnej wiedzy. Można do nich dodać ulubiony sos, albo na przykład podsmażoną cebulkę, starty ser, a następnie zapiec w piekarniku, żeby ser się stopił i przyrumienił. Pycha!


    Zrobione przez 11 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g mąki pszennej (lub więcej, w razie potrzeby)
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 jajka
    • 125 ml ciepłej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W misce wymieszać mąkę z solą. Zrobić w środku zagłębienie. Jajka roztrzepać widelcem i dodać do zagłębienia w mące. Zmiksować całość, zaczynając od środka i przesuwając mikser w kierunku brzegów miski. Stopniowo dodawać wodę. W zależności od wielkości użytych jajek, być może trzeba będzie dodać nieco więcej mąki. Wyrabiać ciasto mikserem, aż powstaną bąbelki i będzie się łatwo odlepiać od miski. Cierpliwości - to może zająć nawet 10 minut lub więcej. Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
    2. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Zmniejszyć ognień. Około 1/6 ciasta ułożyć na krótszym końcu deski do krojenia i za pomocą dużego noża odcinać je, wrzucając wprost do gotującej delikatnie wody. Gotować tylko niedużą ilość klusek na raz; muszą mieć dużo miejsca w wodzie, żeby się nie posklejały. Można je też wyciskać ze specjalnej praski, dzięki czemu będą miały jednakowy kształt. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis