Spaghetti z pomidorami, bazylią i serem gorgonzola

    Spaghetti z pomidorami, bazylią i serem gorgonzola

    5polubień
    20min.


    Zrobione przez 7 osób

    Nie ma nic lepszego niż proste danie z makaronu! To danie to klasyczne połączenie pomidorów, bazylii i sera, które zawsze smakuje doskonale i jest świetne na obiad, czy kolację. Gotowe w 20 minut!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g makaronu spaghetti
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
    • 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
    • 200 g pomidorów lima, przekrojonych na pół
    • 1 garść świeżej bazylii, pokrojonej w cienkie paseczki
    • 25 g sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
    2. W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca, podsmażyć na niej cebulę przez 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać pomidory. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
    3. Dodać ugotowany makaron do patelni i doprawić solą i pieprzem. Dobrze podgrzać całość.
    4. Wyłączyć ogień pod patelnią i polać makaron sporą ilością oliwy (około 2 łyżkami). Posypać bazylią i wymieszać.
    5. Pokruszyć ser gorgonzola, posypać nim makaron i udekorować listkami bazylii.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis