Spaghetti z czosnkiem, pietruszką i chilli

    Spaghetti z czosnkiem, pietruszką i chilli

    7polubień
    20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Często przygotowuję to proste danie, zwane po włosku "spaghetti aglio, olio e peperoncino", gdy mam pusto w lodówce i nie mam czasu na zakupy. To danie proste i pyszne. Zamiast pietruszki można użyć bazylii.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 g makronu spaghetti
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1/4 łyżeczki papryki chilli w płatkach
    • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekać
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • świeżo starty parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu; odcedzić i przepłukać pod gorącą wodą.
    2. W międzyczasie, w głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać pietruszkę i chilli. Wymieszać z gorącym makaronem, doprawić solą i pieprzem; podawać posypane parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis