Pasztet z indyka

    Pasztet z indyka

    2polubienia
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dostałam ten przepis od znajomej wiele lat temu podczas rozmowy o resztkach z indyka. Przeważnie podaję pasztet z kiszoną kapustą czerwoną i chrupkim chlebkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g zimnego ugotowanego indyka
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 85 g masła
    • 4 łyżki śmietany 18%
    • 2 łyżki wytrawnego sherry
    • posiekana pietruszka
    • sól i pieprz do smaku
    • cytryna (do przybrania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Rozpuścić masło na patelni, dodać cebulę i smażyć, aż cebula będzie przezroczysta.
    2. Zdjąć patelnię z ognia i dodać mięso z indyka.
    3. Włożyć mieszankę do miksera i posiekać na drobne kawałki.
    4. Dodać śmietanę i sherry, i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
    5. Przełożyć pasztet do naczynia i wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
    6. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką i udekorować skręconym plasterkiem z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis