Zaloguj się Zarejestruj się

Spaghetti z cukinią

Pyszne i zdrowe wegetariańskie danie z makaronem. Spaghetti jest wymieszane z podsmażoną cukinią w sosie pomidorowym. Przed podaniem hojnie posypać parmezanem.

kiki

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 500 g cukinii, umytej, osuszonej i pokrojonej w kostkę
  • 300 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1/2 pęczka bazylii, drobno posiekanej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła
  • świeżo starty parmezan
  • 500 g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Włożyć cukinię do durszlaka, lekko posolić i odstawić na 15 minut.
  2. W międzyczasie włożyć pomidory do garnka z wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i krótko podsmażać czosnek. Dodać pomidory, natkę pietruszki, bazylię i słodką paprykę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
  4. Osuszyć cukinię papierowymi ręcznikami. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć cukinię, aż się równomiernie lekko przyrumieni. Odstawić w ciepłe miejsce.
  5. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę z dodatkiem oliwy. Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do podgrzanej miski, dodając łyżkę masła.
  6. Wymieszać makaron z cukinią i sosem pomidorowym. Posypać parmezanem i podawać.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie