Spaghetti z cukinią

    Spaghetti z cukinią

    8polubień
    40min.


    Zrobione przez 9 osób

    Pyszne i zdrowe wegetariańskie danie z makaronem. Spaghetti jest wymieszane z podsmażoną cukinią w sosie pomidorowym. Przed podaniem hojnie posypać parmezanem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g cukinii, umytej, osuszonej i pokrojonej w kostkę
    • 300 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 1/2 pęczka bazylii, drobno posiekanej
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sól
    • pieprz
    • 1 szczypta słodkiej papryki
    • 1 łyżka masła
    • świeżo starty parmezan
    • 500 g makaronu spaghetti

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Włożyć cukinię do durszlaka, lekko posolić i odstawić na 15 minut.
    2. W międzyczasie włożyć pomidory do garnka z wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki i drobno posiekać.
    3. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i krótko podsmażać czosnek. Dodać pomidory, natkę pietruszki, bazylię i słodką paprykę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
    4. Osuszyć cukinię papierowymi ręcznikami. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć cukinię, aż się równomiernie lekko przyrumieni. Odstawić w ciepłe miejsce.
    5. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę z dodatkiem oliwy. Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do podgrzanej miski, dodając łyżkę masła.
    6. Wymieszać makaron z cukinią i sosem pomidorowym. Posypać parmezanem i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis