Spaghetti puttanesca
1 / 1 Zdjęcie:  Allrecipes Photos
Następne

Spaghetti puttanesca

Wypróbowany i autentyczny przepis na spaghetti puttanesca. To szybkie danie z Neapolu, które ma dość "pikantną" historię. Smakuje doskonale o każdej porze dnia i roku. Mogłabym jeść tylko to spaghetti!

Annika

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 filety anchois, drobno posiekane
  • 1 mała papryczka chilli, drobno posiekana (lub 1/2 łyżeczki chilli w płatkach)
  • 2 łyżeczka kaparów, odsączonych i osuszonych
  • 8 czarnych oliwek, posiekanych
  • 1 puszka pomidorów w cząstkach (400g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 200 g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. 3 łyżki oliwy rozgrzać w patelni na ość dużym ogniu. Podsmażać cebulę przez 5 minut, dodać czosnek i anchois. Smażyć przez 1 minutę, rozgniatając anchois drewnianą łyżką.
  2. Dodać papryczki chilli, kapary, oliwki i pomidory i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 10 minut.
  3. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  4. Gdy makaron będzie al dente, odcedzić i dodać do niego sos z patelni. Wymieszać dobrze. Dodać natkę pietruszki i 1 łyżkę oliwy, wymieszać wszystko delikatnie i podawać.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie