Spaghetti puttanesca

    Spaghetti puttanesca

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 16 osób

    Wypróbowany i autentyczny przepis na spaghetti puttanesca. To szybkie danie z Neapolu, które ma dość "pikantną" historię. Smakuje doskonale o każdej porze dnia i roku. Mogłabym jeść tylko to spaghetti!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 4 filety anchois, drobno posiekane
    • 1 mała papryczka chilli, drobno posiekana (lub 1/2 łyżeczki chilli w płatkach)
    • 2 łyżeczka kaparów, odsączonych i osuszonych
    • 8 czarnych oliwek, posiekanych
    • 1 puszka pomidorów w cząstkach (400g)
    • 1/2 łyżeczki soli
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • 200 g makaronu spaghetti

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. 3 łyżki oliwy rozgrzać w patelni na ość dużym ogniu. Podsmażać cebulę przez 5 minut, dodać czosnek i anchois. Smażyć przez 1 minutę, rozgniatając anchois drewnianą łyżką.
    2. Dodać papryczki chilli, kapary, oliwki i pomidory i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 10 minut.
    3. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    4. Gdy makaron będzie al dente, odcedzić i dodać do niego sos z patelni. Wymieszać dobrze. Dodać natkę pietruszki i 1 łyżkę oliwy, wymieszać wszystko delikatnie i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis