Spaghetti w sosie śmietanowym z parmezanem

    Spaghetti w sosie śmietanowym z parmezanem

    6polubień
    20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Proste i szybkie włoskie danie, doskonałe na obiad każdego dnia. Sos śmietanowy z parmezanem świetnie pasuje do makaronu spaghetti. Podawać z chlebem i sałatką, lub bez żadnych dodatków.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g masła
    • 250 ml śmietany 30%
    • 400 g makaronu spaghetti (lub innego)
    • sól
    • gałka muszkatołowa do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 75 g startego parmezanu
    • świeżo zmielony biały pieprz
    • 10 liści bazylii pokrojonych w paseczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (ok. 8-11 minut).
    2. W międzyczasie w patelni rozgrzać masło, aż zacznie się pienić. Wmieszać połowę śmietany i gotować na dużym ogniu, aż zredukuje się o około połowę.
    3. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i wymieszać z sosem.
    4. Wmieszać pozostałą śmietanę, parmezan i oliwę. Doprawić pieprzem. Wymieszać ze świeżą bazylią i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis