Spaghetti alla puttanesca z bazylią

    Spaghetti alla puttanesca z bazylią

    1polubienie
    22min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Lubię, kiedy sosu jest więcej niż makaronu. W tym przepisie używam więc więcej sosu pomidorowego niż podają inne przepisy na to spaghetti. Sos pomidorowy domowej roboty smakuje najlepiej, ale kupny też wychodzi świetnie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g makaronu spaghetti
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
    • 1 łyżka pasty a anchois
    • 475 ml gotowego sosu pomidorowego do makaronu
    • 1 łyżka kaparów
    • 20 oliwek kalamata (bez pestek)
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • mały pęczek świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę w odrobiną oliwy z oliwek i z dużą szczyptą soli. Do wrzątku wrzucić spaghetti i ugotować al dente.
    2. W międzyczasie w rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej lekko czosnek.
    3. Dodać sos pomidorowy i gotować 5 minut.
    4. Dodać kapary i oliwki i gotować jeszcze przez 5 minut.
    5. Doprawić solą, pieprzem cayenne i zwykłym pieprzem. Drobno posiekać bazylię i dodać na samym końcu.
    6. Gdy makaron będzie al dente, odcedzić go i natychmiast wymieszać z sosem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis