Klops po afrykańsku

    Klops po afrykańsku

    1polubienie
    1godz.55min.


    Zrobione przez 9 osób

    Wspaniale smakujący klops - w dodatku łatwo się go piecze. Mielona wołowina jest pieczona z rodzynkami, sosem z mango, migdałami, skórką cytrynową i wieloma innymi dodatkami. Pokrojony w grube plastry będzie wyśmienity na lunch albo obiad. Świetny do kanapek!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kromka czerstwego chleba (białego lub ciemnego)
    • 100 ml mleka
    • 25 g blanszowanych migdałów
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 duże cebule, drobno posiekane
    • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 płaska łyżka łagodnego curry
    • 2 jajka
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
    • sok z 1 cytryny
    • 3 łyżki czatneju z mango, drobno posiekanego
    • 40 g rodzynek, drobno posiekanych
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 900 g mielonej wołowiny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. W małej miseczce namoczyć chleb w mleku.
    3. W małej patelni uprażyć migdały i drobno posiekać.
    4. W patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem, aż się przyrumienią. Dodać curry.
    5. Wycisnąć chleb, a mleko odstawić.
    6. W dużej misce wymieszać cebulę z chlebem i pozostałymi składnikami (z wyjątkiem 1 jajka).
    7. Wysmarować tłuszczem prostokątną blaszkę. Przełożyć do niej mieszaninę i wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
    8. Pozostałe jajko roztrzepać z mlekiem i polać tym klops. Piec jeszcze przez 20 minut, aż zacznie się z wierzchu przypiekać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis