Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

    Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

    3polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty przepis na chleb na zakwasie, upieczony z mąki żytniej i pszennej. Jeśli nie masz w domu zakwasu na chleb, poniżej znajdziesz link do przepisu.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 450 g mąki żytniej
    • 450 g mąki chlebowej
    • 125 g zakwasu na chleb
    • 20 g drożdży
    • 600 ml ciepłej wody
    • 1,5 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem wody i soli. Dodać wodę i porządnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
    2. Dodać sól, ponownie wyrobić i odstawić na 30 minut aby wyrosło.
    3. Przełożyć ciasto do oprószonej mąką blaszki (np. keksówki) i znów odstawić na 30-40 minut. Rozgrzać piekarnik do 250 C.
    4. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze przez 50 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Jak przygotować zakwas na chleb

    Zakwas na chleb możesz przygotować z tego przepisu: Zakwas chlebowy Esther

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis