Bardzo rozgrzewający poncz

    Bardzo rozgrzewający poncz

    4polubienia
    3godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Fantastyczny poncz, składający się z koniaku, rumu, miodu, herbaty, cytryny i pomarańczy. Doskonały na czas Świąt, albo jako alternatywa dla grzanego wina. Przez kilka godzin przed podgrzaniem poncz musi odstać, aby smaki się połączyły.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 pomarańcze, w tym 2 organiczna
    • 3 cytryny
    • 125 ml koniaku
    • 2 łyżeczki herbaty liściastej (lub 2 torebki herbaty)
    • 150 g miodu
    • 250 ml ciemnego rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Organiczną pomarańczę umyć i osuszyć, a następnie obrać ją tworząc cieniutką spiralkę.
    2. Wycisnąć sok z obydwu pomarańczy i z cytryn. Wymieszać sok z koniakiem i skórką z pomarańczy, i odstawić w przykrytym garnku na 3 godziny.
    3. Zaparzyć herbatę jak zwykle i odstawić na 3-5 minut aby naciągnęła. Dodać do garnka wraz z rumem i miodem. Wyjąć skórkę pomarańczową.
    4. Podgrzać całość bardzo dobrze, ale nie dopuścić do zagotowania. Podawać gorący poncz w kubkach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Jurek
    autor:
    2

    Zamiast miodu, dodałem miodzio aroniowy. Bardzo ciekawy aromat i smak. Polecam i pozdrawiam wszystkich lubiących eksperymenty. - 16 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis