Lekka zupa szczawiowa

    Lekka zupa szczawiowa

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Lekka wersja zupy szczawiowej. Jeśli wolisz wyraźniejszy smak, możesz dodać więcej szczawiu. Liście powinny być młode i delikatne, najlepiej je zbierać wiosną.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka masła
    • 2 małe cebulki, obrane i drobno posiekane
    • 60 g liści szczawiu, umytych, odciąć łodyżki
    • 800 ml bulionu drobiowego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 żółtko
    • 125 ml śmietany tortowej lub crème fraîche
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. 'stopić masło i zeszklić na nim cebulkę. Posiekać z grubsza liście szczawiu, dodać do cebuli i podsmażać, aż zmiękną. Wmieszać mąkę i gotować całość, aż zacznie zmieniać kolor na beżowy. Stopniowo dodawać bulion i mieszać, aż mąką się równomiernie rozprowadzi. Przykryć i gotować przez 15 minut.
    2. Zmiksować zupę i ponownie podgrzać. Zdjąć z ognia, wymieszać żółtko ze śmietaną, dodać do zupy i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis