Stollen Sophie

    Stollen Sophie

    Zapisz do ulubionych
    13godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tę drożdżową struclę z bakaliami piekę już od początku listopada, aby móc się nią cieszyć przez cały okres Świąt!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 500 g rodzynek
    • 125 g suszonej czerwonej porzeczki
    • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
    • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej
    • 250 g blanszowanych migdałów, drobno posiekanych
    • 60 ml rumu
    • 1 kg mąki pszennej
    • 120 g świeżych drożdży, pokruszonych
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 375 g masła o temperaturze pokojowej
    • 175 g cukru
    • 125 g masła do posmarowania
    • 100 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 13godz. 

    1. W misce wymieszać rodzynki z porzeczką, kandyzowaną skórką, migdałami i z rumem. Odstawić na noc.
    2. W misce wymieszać 750 g mąki z drożdżami i ciepłym mlekiem. Dodać masło i wymieszać wszystko na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Odstawić pod przykryciem na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
    3. Dodać bakalie moczone w rumie i wyrobić ciasto, aby bakalie były w nim równomiernie rozłożone. Przykryć i znów odstawić na 30 minut, po czym ponownie wyrobić.
    4. Uformować z ciasta owalny bochen, posypując mąką, aby się nie kleił. Ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i za pomocą noża (najlepiej noża do pizzy) zrobić nacięcie wzdłuż bochenka. Odstawić na 15 minut.
    5. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 C. Piec przez 20 minut w 200 C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 70 minut. Jeśli ciasto się zbytnio przyrumieni, przykryć papierem do pieczenia.
    6. Natychmiast po upieczeniu posmarować po wierzchu stopionym masłem, szczególnie w miejscu nacięcia, i posypać hojnie cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis