Tabula z komosą ryżową (quinoa)

    (883)
    30 min

    Ta tabula różni się od tradycyjnej - w tym przepisie zamiast kaszy bulgur (typowo wschodniej) użyta jest komosa ryżowa. Jest to świetna potrawa podczas upalnego lata.


    Zrobione przez 785 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 ml wody
    • 175 g (1 szklanka) komosy ryżowej
    • szczypta soli
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 3 drobno pokrojone pomidory
    • 1 drobno pokrojony ogórek
    • 2 pęczki szczypiorku, posiekane
    • 2 starte marchewki
    • 60 g (1 szklanka) posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Zagotować wodę w garnku. Wsypać komosę i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej, rozpulchnić widelcem.
    2. W międzyczasie w dużej misce wymieszać oliwę, sól morską, sok z cytryny, pomidory, ogórka, szczypiorek, marchewkę i pietruszkę. Dodać ostudzoną komosę i wymieszać.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tabbouleh z komosą ryżową
    Tabbouleh z komosą ryżową

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (883)

    Komentarze po polsku (3)

    oleńka
    autor:
    1

    Rewelacja! Zamiast pietruszki dodałam miętę - pasuje idealnie! No i chyba lepiej będzie smakować jak się schłodzi i przegryzie (jeśli coś jeszcze zostanie... )  -  15 sie 2015

    KasiaStala
    autor:
    1

    pyszne! ominelam szczypiorek i pietruszke,ale rownie smaczne wyszlo  -  20 wrz 2014

    Amieszka
    autor:
    0

    Użyłam jednak kaszy bulgur zamiast komosy.  -  19 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis