Pieczona dynia Marii

    (3)
    2 godz. 15 min

    Pyszna przystawka, która pasuje niemalże do wszystkiego. Doprawiona przyprawami dynia jest powoli pieczona, dzięki czemu wydobywa się jej słodki, delikatny smak.


    Zrobione przez 30 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,2 kg dynia
    • 5 ząbków czosnku, posiekanych
    • 2 łyżki ziół prowansalskich
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 3 łyżki mąki
    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 C.
    2. Dynię obrać i usunąć pestki. Miąższ pokroić w 2 cm kostkę i wymieszać z czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Oprószyć mąką, aby wszystkie kawałki dyni się nią dobrze pokryły.
    3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 2 godziny, aż dynia będzie przyrumieniona na brązowo i bardzo miękka.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    1

    bardzo dobre jednak czas jest trochę długi , mimo to gorąco polecam!!!  -  08 wrz 2013

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis