Pieczona dynia Marii

    Pieczona dynia Marii

    8polubień
    2godz.15min.


    Zrobione przez 26 osób

    Pyszna przystawka, która pasuje niemalże do wszystkiego. Doprawiona przyprawami dynia jest powoli pieczona, dzięki czemu wydobywa się jej słodki, delikatny smak.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,2 kg dynia
    • 5 ząbków czosnku, posiekanych
    • 2 łyżki ziół prowansalskich
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 3 łyżki mąki
    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 C.
    2. Dynię obrać i usunąć pestki. Miąższ pokroić w 2 cm kostkę i wymieszać z czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Oprószyć mąką, aby wszystkie kawałki dyni się nią dobrze pokryły.
    3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 2 godziny, aż dynia będzie przyrumieniona na brązowo i bardzo miękka.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    bardzo dobre jednak czas jest trochę długi , mimo to gorąco polecam!!! - 08 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis