Wołowe kiełbaski bez skórki

    Wołowe kiełbaski bez skórki

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To bałkańskie danie znane jest tam pod nazwą "Ćevapčići". Łatwo się je przyrządza, a jest wyśmienite. Wołowinę formuje się w cienkie kiełbaski i smaży na patelni. Tradycyjnie podaje się je z białym pieczywem, drobno posiekaną czerwoną papryką, cebulą i solą. Można je jednak jeść z tym, z czym się lubi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 jajko
    • 500 g mielonej wołowiny (lub 250 g mielonej wołowiny i 250 g mielonej jagnięciny lub wieprzowiny)
    • sól i pieprz
    • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 2 łyżki mąki
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wymieszać cebulę z czosnkiem, jajkiem i z mielonym mięsem. Doprawić solą, pieprzem, pietruszką, przecierem pomidorowym, musztardą i pieprzem cayenne. Dobrze wymieszać. Formować z mięsa kiełbaski o grubości palca i obtaczać w mące.
    2. W patelni rozgrzać olej i smażyć kiełbaski z każdej strony po 5-6 minut. Powinny mieć ładny brązowy kolor z zewnątrz, a w środku mają być soczyste. Można je też upiec na grillu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    Musze dopisac, przepis jest na prawde kiepski, po obiedzie czuc olej w zoladku, jak juz to na grilu mozna piec, ale smak nie powala, w sumie jesli w ogole jest, strasznie slaby, dla osob lubiacych niedoprawione potrawy. - 06 mar 2013

    autor:
    0

    Bez smaku, nawet jak otoczylem boczkiem i dosmazylem, to nadal czegos mi brakuje. - 06 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis