Proste "scones" czyli szkockie bułeczki

    Proste "scones" czyli szkockie bułeczki

    7polubień
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Uwielbiam te bułeczki z dżemem domowej roboty. To prosty przepis, do którego używa się smalcu i masła, dzięki czemu uzyskuje się nieporównywalnie lekkie i pyszne bułeczki. Idealne na deszczowe popołudnie, w akompaniamencie herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 40 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • 30 g smalcu
    • 40 g masła pokrojonego na małe kawałeczki
    • 1 jajko
    • 155 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, masłem i smalcem, pocierając składniki między palcami.
    2. Jajko roztrzepać ze 125 ml mleka i, mieszając, stopniowo dodawać do mąki. Wyrabiać ręcznie, lub za pomocą drewnianej łyżki, aż ciasto zgęstnieje.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C; wysmarować tłuszczem dużą blachę do pieczenia.
    4. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremką wycinać kółka o średnicy 5-8 cm. Posmarować je mlekiem i układać na blasze. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis