Sałatka z persymoną i orzechami laskowymi

    Sałatka z persymoną i orzechami laskowymi

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To świetny sposób na dodanie owocu do zdrowej sałatki. Kaki, czyli persymona jest wymieszana z prażonymi orzechami i liśćmi sałaty. Podawać jako przystawkę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych
    • 3 owoce kaki
    • 3 garście mieszanych liści sałaty
    • 2 łyżki oleju z orzechów laskowych
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1-2 łyżki octu winnego z sherry
    • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Na suchej patelni lekko uprażyć orzechy. Uważać, aby się nie przypaliły. Zdjąć z patelni i odstawić, aby ostygły.
    2. Owoc kaki przeciąć na pół, a następnie w cienkie paseczki. Liście sałaty podrzeć na mniejsze kawałki. Wymieszać z orzechami i kaki.
    3. Oliwę z oliwą wymieszać z olejem z orzechów i z solą. Dodać ocet i musztardę i dobrze wszystko wymieszać. Dodać sól i pieprz. Polać tym dressingiem sałatę, wymieszać i natychmiast podawać.

    Olej z orzechów laskowych

    można kupić w niektórych supermarketach albo w sklepach specjalistycznych. W razie czego można go zastąpić innym olejem o smaku orzechowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis